Beleef en doe gratis mee met cultuurprogramma ‘Beweeg je geschiedenis’

Aanmelden via BeweegJeGeschiedenis@wresinskicultuur.nl | Lezingen, performance en workshops | 12 november (20:00 – 22:00) | 13 november (10:00 – 20:00 uur) | Toegang gratis en vrije gift welkom | Wresinski Theater, Floresstraat 21, Zwolle

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het cultuurprogramma ‘Beweeg je geschiedenis’. Dit bestaat allereerst uit de performance en lezing-programma ‘Swartin’ Anna en mijn voormoeder. Deze vindt plaats op 12 november van 20:00 – 22:00 en wordt verzorgd door theatermaker en filosoof Farida Nabibaks.

Daarnaast gaat het cultuurprogramma verder op 13 november. Dan is er een dagvullend programma van 10:00 – 20:00 uur, inclusief gezellige maaltijd. De dag bestaat onder andere uit een dansworkshop ‘Feeling the Traces of the Colonial past’ door Reframing HERstory Art Foundation / Farida Nabibaks. Maar ook uit een forumtheater ‘Workshop Theater van de Onderdrukten’. Deze wordt verzorgd door Marike Minnema.

(Lees hieronder verder over de precieze invulling van de dagen.)

Begrip, inzicht en empathie

Door middel van samen op een creatieve en beeldende wijze met het thema koloniaal- en slavernijverleden aan het werk te gaan, kan er meer begrip, inzicht en empathie ontstaan naar de erfenis van je/uw eigen en elkaars verleden. En daarmee ook voor elkaar…in het Hier en Nu!

Cultuurprogramma ‘Beweeg je geschiedenis’ is een initiatief van stichting Comité 30 juni / 1 juli in samenwerking met Reframing HERstory Art Foundation en de Joseph Wresinski Cultuur Stichting.

12 november | ‘Swartin’ Anna en mijn voormoeder | Farida Nabibaks

Aanmelden via BeweegJeGeschiedenis@wresinskicultuur.nl | Toegang gratis

Er is weinig bekend over het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Ze is in slavernij geboren op plantage Vossenburg in Suriname en ze kwam als chaperonne van twee verweesde erfgenamen naar Nederland, waar ze ook is gestorven. Maar wie was deze vrouw? En wat heeft ze gemeen met de voormoeders van de in Suriname geboren theatermaker en filosoof Farida Nabibaks.

Op zaterdag 12 november 2022 brengt Farida Nabibaks een programma waarin ‘swartin’ Anna tot leven komt in een korte performance, waarna Nabibaks op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetst aan de hand van het leven van Anna. Op deze manier worden deze vergeten levens uit de schaduw gehaald…

Over Farida Nabibaks
Voor dit programma heeft Farida Nabibaks op zaterdag 15 oktober jl. de Prodesseprijs 2022 van de Arnhemse historische vereniging Prodesse Conamur in ontvangst mogen nemen. Lees hier het artikel: Zwarte vrouw uit de achttiende eeuw maakt nog steeds veel emoties los – Omroep Gelderland

Met medewerking van dansers: Lana Renfrum, Rohiet Tjon Poen Gie, Yara van Fraeijenhove, Saron Tesfahuney & Jelle Kalsbeek (luit).

13 november | Dansworkshop | Forumtheater | Gezamenlijke maaltijd

Aanmelden via BeweegJeGeschiedenis@wresinskicultuur.nl | Toegang gratis

U begint de dag om 10:00 – 12:00 uur met een dansworkshop ‘Feeling the Traces of the Colonial past’ door Reframing HERstory Art Foundation / Farida Nabibaks.

Daarna is er van 12:00 – 13:30 uur een heerlijke lunch waarin er gelegenheid is voor ontmoeting.

Het programma gaat om 13:30 uur – 16:00 uur verder met forumtheater ‘Workshop Theater van de Onderdrukten’ door Marike Minnema.

Van 16:15 – 17:15 uur worden de workshops gepresenteerd.

De dag wordt afgesloten met een heerlijke en gezellige maaltijd mét muziek die duurt van 17:15 – 20:00 uur.

Logo Reframing HerStory Art Foundation