Events

Events

Herdenking afschaffing Nederlandse trans-Atlantische slavernij Zwolle | De locatie is Nijkerkenbolwerk in Zwolle, dat is gelegen naast Theater De Spiegel.

Keti Koti | Viering afschaffing Nederlandse slavernij

1 juli 2023

We nodigen je van harte uit om samen met ons de afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij (op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustasius, Sint Maarten en Suriname) te vieren tijdens Keti Koti op 1 juli.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de zogeheten Emancipatiewet, de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De slavenhouders werden voor elke tot slaaf gemaakte met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen, onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden. Keti Koti herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om elkaar op een gelijkwaardige manier te behandelen en te blijven reflecteren op hedendaagse uitwerkingen van het slavernijverleden.

De naam ‘Keti Koti’ is Sranantongo (Surinaamse taal) en betekent ‘ketenen gebroken’. Sranantongo was oorspronkelijk de contacttaal tussen de tot slaaf gemaakte Afrikanen onderling; aanvankelijk konden zij elkaar niet verstaan omdat ze uit verschillende regio’s in Afrika kwamen. Hun nakomelingen, leerden het Sranantongo als moedertaal.

Programma 1 juli 2023
Dit programma biedt een gelegenheid om te ontmoeten en te verbinden door middel van muziek, theater en lekker eten. We vieren de vrijheid en staan stil bij de impact van het slavernijverleden. Van 14.00 tot 20.00 uur komen we samen bij de Wresinski Cultuur Stichting, gelegen aan de Floresstraat 21, 8022 AD in Zwolle.

14.00 – 15.15 uur – Uitzending NPO (gezamenlijk kijken voor wie wil)
15.45 – 16.00 uur – Spoken word
16.15 – 17.45 uur – Workshop Theater van de Onderdrukten
18.00 – 19.00 uur – Gezamenlijk eten voor wie wil
18.30 – 20.00 uur – Muziek en dans

Workshop
Hoe werkt het Nederlandse koloniale verleden door in de samenleving van nu? In deze workshop maak je kennis met een participatieve theatermethode gebaseerd op dialoog en democratie. Je ontdekt hoe wij met behulp van participatief theater kunnen herdenken, en de effecten van het verleden tastbaar en bespreekbaar maken. Alle Zwollenaren die dit thema raakt en prikkelt zijn welkom. De workshop is voor iedereen toegankelijk! Ervaring met theater niet noodzakelijk. De workshop wordt gegeven door Marike Minnema.

Aanmelden
We willen graag dat iedereen de gelegenheid krijgt om deel te nemen, daarom hanteren wij entree op basis van vrije donatie. Meld je aan via “tickets bestellen” om te laten weten dat je komt.

 Comité 30 juni / 1 juli Zwolle richt zich het komende jaar op het project Herinneren, Verwerken en Vooruit. Naar het verleden kijken, reflectie en leren voor de toekomst. Een proces dat zich zal blijven herhalen en staat voor een gezonde ontwikkeling. Wij zijn erg blij met het aantal groeiende partners in Zwolle en omgeving om dit onderwerp samen op te pakken en de verschillende perspectieven met elkaar te delen.

Event Tags :

Delen :

Tickets bestellen

Lijkt het jou leuk om aanwezig te zijn bij dit event? Bestel dan eenvoudig jouw tickets!