30 juni 2022, de tweede herdenking georganiseerd door stichting Comité 30 juni / 1 juli Zwolle. Het was een fantastische mooie dag waarin een veelkleurige groep mensen ‘schouder aan schouder’ een eerbetoon brachten aan het leven, de strijd en de overwinning van Afrikaanse en inheemse mensen die tot slaaf waren gemaakt. Door heel Nederland gonst het rond ‘Keti Koti / Descadena’.

Dankbaar en hoopvol zijn wij om in Zwolle en Overijssel verder te ontwikkelen in verbinden, verdiepen, samenwerken en verduurzamen. Juliana van Thijs heeft namens het bestuur een zeer persoonlijke voordracht gehouden waarin doorwerking tot aan vandaag werd geschilderd.

Commissaris van de Koning Andries Heidema en loco-burgemeester Dorrit de Jong hebben een gevoelige toespraak gehouden met een inspirerende uitnodiging voor verder gesprek.

Dank aan NiNsee– Provincie Overijssel – Gemeente Zwolle – Zwolse theaters, de vele vrijwilligers.

Heel blij werden wij ook van een bericht dat wij ontvingen van iemand die voor de eerste keer een herdenking bezocht.

“Gisteren ben ik met mijn fantastische echtgenote Doriet meegegaan naar de herdenking. Het was voor mij een ervaring die diepe indruk op mij maakte en die bij mij respect afdwong dat jullie zo het verleden levend maken.

Of beter geformuleerd, hoe jullie hebben laten voelen hoe het verleden en het heden in elkaar zijn verweven. Het was voor mij een nieuwe realiteit en deed mij beseffen hoe groot het leed is dat is aangedaan door de slavernij.

Dank jullie wel dat jullie mijn blik zo hebben verruimd; dank jullie wel voor de erkenning die jullie geven aan zoveel mensen voor wie slavernij nog zo realiteit is, dank jullie wel voor jullie tijd en energie bij het organiseren.”

Jan de Beer

Jan de Beer je raakt ons met deze woorden. Dank jou!

Voor degenen die er niet bij konden zijn, heeft Bsharp-Media.nl een fotoreportage gemaakt van de belangrijkste momenten van de herdenking.