Emeritus hoogleraar Alex van Stipriaan geeft op 18 maart 2022 een gratis toegankelijke lezing over de Nederlandse trans-Atlantische slavernij. Wat hield de slavenhandel in, en welke impact en doorwerking heeft dat voor de samenleving van nu? Deze vragen zullen tijdens deze informatieve avond besproken worden. Deze is gratis toegankelijk en vindt plaats van 19:15 – 20:45 uur. Inloop is vanaf 19:00 uur in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1a in Zwolle. Hiervoor mag u zichzelf aanmelden.

Foto Alex van Stipriaan

Over Prof. dr. Alex van Stipriaan
Van Stipriaan was van 1986 – 2021 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is historicus van het Caribisch gebied en de Caribische diaspora. Hij beweegt zich op het snijvlak van geschiedenis, cultureel erfgoed, antropologie en kunst, alles in relatie tot Suriname en de Cariben. Vanaf 2005 is hij naast zijn werk aan de Erasmus Universiteit ook tien jaar werkzaam geweest bij het Tropenmuseum en vijf jaar bij het Koninklijk Instituut voor Taal-Land- en Volkenkunde, KITLV. Ook doet hij, nog steeds, veel projecten met betrekking tot (koloniaal) erfgoed en debatten in relatie tot de post-koloniale samenleving en dekolonisatie. Meer informatie over de spreker is te vinden op www.alexvanstipriaan.com.

 

Samenwerking
Deze lezing wordt georganiseerd door Comité 30 juni / 1 juli Zwolle. Wij richten onze activiteiten op educatie, bewustwording en verbreding van kennis over het Nederlandse koloniale verleden, en in het bijzonder de trans-Atlantische slavernij. Bij de Stadkamer kan iedereen terecht voor lezen, leren, ontmoeten en cultuur. Onze lezing sluit aan bij hun visie om bij te dragen aan de behoeften van Zwollenaren om zich te ontwikkelen en om te ontmoeten.

 

Foto slavernij | IJsselacademie

Foto van de IJsselacademie