Doneer en word vriend van Comite 30 juni / 1 juli Overijssel

Thema's

Thema's

Herdenking trans-Atlantische Slavernij en viering Keti Koti/ Kadena Kibrá (Persbericht)

Locoburgemeester Dorrit de Jong en Commissaris van de Koning Andries Heidema spreken tijdens de herdenking en leggen aansluitend een krans namens het openbaar bestuur. Ook de staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper – van Koolwijk, is aanwezig bij de herdenking. Zij houdt eveneens een toespraak en legt een krans. Het Zwols klokkenluidersgilde St. Michael ondersteunt de herdenking door de Michaëlklok (Peperbus) te luiden.

Keti Koti

Op 30 juni herdenken we dat het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863 formeel de slavernij afschafte. Pas in 1873 kwam er echt een einde aan bijna 300 jaar slavernij in de Nederlandse koloniën, ook wel Keti Koti/ Kadena Kibrá genoemd, wat ‘Verbroken Ketenen’ betekent. Dit jaar markeert 1 juli bovendien het officiële einde van het Herdenkingsjaar, 160 jaar wettelijke afschaffing van de slavernij. Tijdens het herdenkingsjaar 2023/2024 werd in Nederland stil gestaan bij de Nederlandse geschiedenis van trans-Atlantische slavernij en bij de hedendaagse doorwerking van deze geschiedenis.

30 juni en 1 juli

Het slavernijverleden wordt landelijk sinds 2002 herdacht. Stichting Comité 30 juni/ 1 juli Zwolle organiseert de herdenking in onze stad sinds 30 juni 2021. In 2024 wordt er voor het eerst ook een viering georganiseerd: het comité heeft op maandag 1 juli een feestelijk en gevarieerd programma samengesteld. Het Comité wil een verbindende factor zijn in de stad Zwolle en nodigt bewoners dan ook van harte uit deel te nemen. Om 12.30 start de Bigi Spikri (kleurrijke optocht) vanaf het Rodetorenplein. Om 13.30 uur komt het gezelschap aan bij Odeon en daar wordt het programma vervolgd. Op zaterdag 29 juni is er een programma bij ANNO Stadsmuseum. Alle activiteiten rondom de herdenking en viering zijn te vinden op de website www.ketikotizwolle.nl.

Delen :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Keti Koti Zwolle