Thema's

Thema's

Ontdek Theatre of the Oppressed!

Theatre of the Oppressed (TO) – ik zie, ik denk, ik handel

Waar: De Keersluis, Harm Smeengekade 18 te Zwolle
Wanneer: 3 oktober 19.00 uur EN 4 oktober 9.30 uur

Theatre of the Oppressed (TO) zoomt in op alledaagse situaties en verdeelt ze in drie stappen: zien, denken, handelen.

Reageren op racisme/discriminatie, seksisme, homohaat, mishandeling van kinderen of dieren, ernstige milieuvervuiling of ‘gewoon’ bureaucratisch onrecht: wat te doen? “Ik wou dat ik iets had gezegd of had gedaan, maar ik blokkeerde op dat moment”. Hoe vaak overkomt het je dat je getuige bent van onrecht? Weet je wat je wilt doen of zeggen? Vaak niet! De situatie overvalt je. Misschien had je je er wel op voorbereid, maar in het moment had je niet de durf om iets te zeggen of doen. Of zelfs: je doet iets en het loopt niet zo af als je had gehoopt. De volgende keer doe je dan liever niets meer. Herken je jezelf in zo’n situatie?

Foto van twee mensen die deelnemen aan TO. Ze wijzen naar de camera en lachen.

Zien staat voor waarnemen, observeren, dat kan overigens met alle zintuigen. Door een groot aantal oefeningen kan je waarneming worden verscherpt en leer je om een situatie sneller in te schatten. Wat gebeurt er écht? Denken staat voor de analyse van wat je waarneemt. Wat zit er achter? Handelen mensen als individuen of zijn ze deel van een patroon, een systeem, een structuur? Wat zit er vervolgens weer achter die structuur? Wie hebben daar belang bij, wie wordt daarvan het slachtoffer? Hoe bewust zijn mensen eigenlijk van die systemen? Ben je dat zelf eigenlijk wel? Met gerichte oefeningen ontdek je de structuren achter het dagelijkse Handelen. Je ontdekt ook je eigen rol daarbij. Daardoor kun je die rol ook veranderen. Want dat is het uiteindelijke doel van TO.

Een bekende uitspraak van de bedenker van het TO, de Braziliaanse theatroloog (zo noemde hij zichzelf) Augusto Boal, was: “Door de maatschappij te veranderen, word je een burger”. Oftewel: als je het ergens niet mee eens bent, moet je iets doen om het te veranderen, anders doe je eigenlijk niet mee. Het TO transformeert wat je ziet en denkt in eerst stilstaande (Beeldentheater) en vervolgens bewegende beelden (Forumtheater). Die beelden kun je veranderen door op het toneel in te grijpen. Daarmee repeteer je als het ware voor als het echt gebeurt. Zodat je niet meer hoeft te denken “Ik wou dat ik…”.

Comité 30 juni/1 juli Zwolle wil met TO werken aan verandering in de maatschappij en nodigt jou uit om deze methode te komen ontdekken.

De introductie workshop wordt gegeven door Ronald Matthijssen. Hij werkt al bijna 25 jaar met TO in binnen- en buitenland.

Geef je nu op! Via bestuur@ketikotizwolle.nl Deelname is gratis!

Delen :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *